Bonsilage Pro ehkäisee hapanta pötsiä ja ketoosia


Säilörehun korkea sokeripitoisuus ja ruokinnan korkea väkirehupitoisuus altistavat happamalle pötsille ja pötsin muille häiriöille. Maitohapon ja jäännössokerin pötsin pH:ta alentava vaikutus on kaksi kertaa suurempi kuin etikkahapon. Bonsilage Pron muodostama happokoostumus pienentää happaman pötsin ja ketoosin riskiä. Bonsilage Pro muodostaa säilörehuun runsaasti propyleeniglykolia, joka on hyvä ja helposti imeytyvä energian lähde eikä se happamoita pötsiä. Göttingenin yliopiston ja ISF:n tekemässä tutkimuksessa Bonsilage Prolla tehtyyn säilörehuun muodostui huomattavasti vähemmän pötsiä happamoittavaa maitohappoa ja enemmän etikkahappoa ja propyleeniglykolia kuin kontrollirehuun.

Bonsilage Pro1.jpg

 


Asetonitauti eli ketoosi syntyy, kun lehmälle muodostuu herumiskaudella huomattava energian vajaus: nopea heruminen aiheuttaa suuren energian tarpeen mutta syöntikyky ei ole vielä parhaimmillaan. Energiavajaus johtaa elimistön rasvavarastojen purkamiseen ja ns. ketoaineiden (esim. asetoni ja asetoasetaatti) muodostumiseen. Samanaikaisesti veren sokeripitoisuus laskee, kun suuria sokerimääriä käytetään maitosokerin tuotantoon.

Propyleeniglykoli on tehokkain veren glukoosipitoisuuden nostaja, kun lehmän syöntikyky on rajoittunut lypsykauden alussa. Bonsilage Prolla tehtyyn säilörehuun muodostui runsaasti propyleeniglykolia ja sillä ruokittaessa lehmien verestä mitatut ketoaineiden määrät jäivät selvästi alle piilevän ketoosiriskin rajan.

 

Bonsilage Pro 2.jpg