Hannu Tarkki: Ilmapiiri sikalassa on parempi ja possut voivat hyvin

Julkaistu: | Kirjoittaja:

Hannu Tarkin perheellä on 220 emakon porsastuotantotila ja viljelyksessä noin 100 hehtaaria peltoa. Jokin aika sitten tilan pienet porsaat alkoivat oireilla, ja Hannu päätti pistää ruokintasuunnitelmat uusiksi RV Eurotradingin tuotteilla ja neuvoilla. Nyt ilmapiiri sikalassa on parantunut, ja possut voivat hyvin.

Tarkin tilalla riittää puuhaa ja vilskettä. Tarkkien perheeseen kuuluu Hannun lisäksi vaimo ja kuusi lasta. Porsaiden kasvattamisen lisäksi tilalla viljellään noin 100 hehtaaria peltoa.

– Olemme pitäneet tilaa vuodesta 2008 lähtien. Olen kasvanut tähän homman pienestä pitäen, joten tämä on minulle tuttua puuhaa. Eurotrading tuli meille tutuksi, kun Reijo Lintulahti otti minuun puhelimitse yhteyttä. Silloin kuulin Schaumannin tuotteista ensimmäisen kerran. Meillä on käytössämme Premix-ruokinta. Kaikki eläimemme pikkupossuista emakoihin ruokitaan Schaumannin rehuilla, Hannu kertoo.

Eurotrading tuo ruokinnan tietotaitoa tilalle
Rahtimylläri käy tilalla kerran kuukaudessa tekemässä siiloihin seokset, jotka sisältävät kaikki sikojen terveyttä tukevat komponentit. Sitä ennen Hannu soittaa Eurotradingille ja käy läpi tarvittavat jauhatusmäärät.

– Soijaproteiini, premixit, kuivarasvat ja -happo tulevat meille Eurotradingilta. Tilalla tarvitaan yhteensä neljä erilaista seosta: tiineille ja porsiville valmistetaan omaansa, ja lisäksi alle ja yli 20-kiloisille porsaille on omat eväänsä. Jokainen seos tehdään tarpeen mukaan, Hannu kertaa.

– Meidän porsaillamme oli aiemmin ruokintaongelmaa, johon liittyi ripulia ja hännänpurentaa. Porsaspuolella kaikki ongelmat hävisivät pian, kun laitoimme ruokintasuunnitelman uusiksi, Hannu iloitsee.

Asiantuntijan apu ruokinnan suunnittelussa on Hannun mukaan tarpeen. Eurotradingin henkilökunta käy säännöllisesti sikalassa katsomassa, miltä porsaiden ja emakoiden vointi näyttää. Ruokintaa räätälöidään terveyden mukaan.

– Tilallisena ei ehdi itse perehtyä kaikkeen. Siksi on hyvä, että on sellaisia ihmisiä, jotka tietävät ruokinnasta ja panostavat siihen. He tuovat tietotaitoa myös tänne tilalle, Hannu kiittää.

Terveet possut takaavat hyvän ilmapiirin
Ruokintasysteemi on Tarkin tilalla ollut vastaava jo pidemmän aikaa, mutta ruoan komponentteja on vaihdettu. Hannun mukaan rehut ovat nyt pysyneet tasalaatuisina, ja ruoka maistuu eläimille hyvin.

– Tiineysaika sujuu paremmin, ja imetyksessä saadaan hyvää maidontuottoa. Porsaita syntyy yhtä lailla kuin ennenkin, ja emakot ovat hyvinvoivan näköisiä. Lisäksi pienten porsaiden vatsat on saatu toimimaan hyvin vieroituksen jälkeen. Porsaspuolella rehut maistuvat hyvin, Hannu listaa.

Schaumannin rehuihin siirtymisen jälkeen sikalassa on myös saatu aikaan hieman taloudellista hyötyä. Yhteistyö Eurotradingin kanssa on Hannun mukaan sujunut hyvin.

– Sieltä saa hyvät ohjeet ruokintaan. Ilmapiiri sikalassa on parempi. Kun eläimet voivat hyvin, on niiden kanssa mukava touhuta, Hannu kiteyttää.