Sikojen Premix-ruokinta on uutta rehukomponenttiajattelua

Julkaistu: | Kirjoittaja:

Juha Lehdon tila, Teuva

”Tehdään niin kuin Reijo sanoo, niin hyvä tulee”, Lehto kehaisee. Lintulahti osaa ottaa kehut nöyränä vastaan. ”Luottamuksesta olen aina kiitollinen.”

Premix-ruokinnan perusaineet ovat kuivarasva, kuivahappo, Premix, analysoitu vilja ja soijaproteiini. Ruokintaa voidaan täydentää kaikilla tilan komponenteilla, härkäpavulla, fermentoidulla rypsirouheella. Myös OVR-liemi ja hera soveltuvat premix-ruokintaan.

Juha Lehto, kuten useat muut, käyttävät myös kuorittua kauraa energialisänä. Schaumann Lipo Plus kuivarasva imeytyy sian elimistöön paremmin kuin nestemäinen rasva. 3-4 painoprosentin Premix-lisästä saadaan loput aminohapot, kivenäisaineet, hivennäisaineet ja vitamiinit.

Ruokinnan pohjana on tilan oma vilja, jonka osuus Lehdon porsasrehussa on yli 70 prosenttia. Rehu on tarkoiettu 6-12 -viikkoisille porsaille ennen lihasikalaan siirtoa tai välitykseen myyntiä. Soijaproteiinilla saavutetaan haluttu valkuaistaso, sulava raakavalkuainen kuiva-aineessa on 143-150 grammaa per rehuyksikkö. Premix-seosrehuruokinnalla voidaan ruokintaa täsmätä tarkemmin kuin perinteisillä tiivisteillä.

Valkuaiset ja kivennäiset pitää olla tasapainossa.

Schaumalct F 100 ATG premixiä käytetään porsaille kolmesta neljään prosenttia.

Schauma Lipo Plus kuivarasvan yhden – neljän prosentin lisäyksellä saadaan energia oikealle tasolle. Premixin sisältämä kuivahappo imeytyy suolinukan kautta hellävaraisesti porsaan eläimistöön.

Schaumacid-kuivahapoilla haetaan ruokinnan pH-tasot kohdalleen.

”Koetappa hieroa perinteistä rakeista porsasrehua iholle, se tuntuu. Ajattele mitä se tekee herkälle suolinukalle”, Lintulahti sanoo. ”Porsailla on joskus ollut mahahaavaoireita. Joskus jopa emakoillakin. Premixin käytön myötä oireita ei ole ollut”, Lehto sanoo. ”Porsaat ovat tulleet tasaisemmiksi ja paremman näköisiksi.”

Lue koko tarina Maaseutumediassa: www.maaseutumedia.fi/sikojen-premix-ruokinta-tulevaisuutta/