Välilän tila: Helppoa ja tasapainoista ruokintaa

Julkaistu: | Kirjoittaja:

Välilän tilalla on tuotettu maitoa ja kasvatettu lihakarjaa appeella jo parin vuoden ajan. Eurotrading Oy toimittaa tilalle kivennäiset ja tekee seosreseptit. Ruokintasuunnitelmien ja tasapainoisen ruokinnan myötä karjan hyvinvointi on parantunut huomattavasti. Jani Välilän mukaan Eurotradingin tuotteiden laatu on hyvää ja osaaminen alalla kokonaisvaltaista.

– Tilamme sijaitsee Etelä-Satakunnassa Voitoisten kylässä. Olen toiminut täällä päätoimisena viljelijänä 2000-luvun alusta lähtien. Avovaimoni Jaana tuli mukaan vuonna 2007. Meillä on yhden robotin lypsykarja ja kasvatamme myös lihakarjaa. Kokonaispääluku on noin 200 nautaa, kertoo tilanomistaja Jani Välilä.

Tilalla siirryttiin aperuokintaan keväällä 2014. Sen jälkeen Eurotradingin Kirsi Kause on suunnitellut tilan karjan ruokintaa.

– Siirtyessämme aperuokintaan, tarvitsimme uutta asiantuntemusta ruokinnansuunnitteluun. Eurotrading on erikoistunut aperuokintaan ja heiltä saimme neuvoja kaikkien eläinryhmien ruokinnan toteutukseen.

KARJAN TERVEYS JA HYVINVOINTI ON PARANTUNUT HUOMATTAVASTI

Välilän tilalla on hyödytty monin tavoin yhteistyöstä Eurotradingin kanssa.

– Appeen tekemiseen tarvittavien komponenttien määrä on vähentynyt. Eurotradingin tuotteita käytetään vain muutama sata gramma päivässä lehmää kohti ja niistä saatava hyöty näkyy muun muassa rehujen hyväksikäytön tehostumisena ja tasapainoisempana ruokintana. Eläinterveys on parantunut, jonka ansiosta tilalla on säästynyt työtä, Jani kiittelee.Eläinten hyvinvoinnin paraneminen näkyy arjessa monin tavoin. Jani kertoo, että hedelmällisyys on parantunut ja poikimiset ovat menneet hyvin.

– Meille iso asia on se, että ummessa olevien ruokinta on saatu kuntoon, se on tärkeää tulevan lypsykauden kannalta. Jälkeistenjäänti oli jossain vaiheessa iso ongelma karjassamme, mutta Eurotradingin umpiruokintaohjeilla ongelmat ovat hävinneet. Myös utaretulehdukset ovat vähentyneet selvästi.

KOKONAISVALTAISTA NEUVONTAA JA OSAAMISTA

Välilän tilalla seurataan tarkasti myös muiden toimijoiden tuotteita ja tarjontaa.

– Maitomarkkinoilla maidon hinta on sen verran alhainen, että tuotantokustannukset täytyy laskea tarkkaan. Olemme saaneet tarjouksia muualtakin, mutta tällä hetkellä kaikki kivennäisemme tulevat Eurotradingilta, Jani kertoo.

Yhteydenpito yrityksen kanssa on Janin mukaan helppoa, ja ohjeita ruokintaan ja ongelmatilanteisiin on tarjolla aina tarvittaessa.

– Kun seuraa omaa tuotantoa, ei välttämättä osaa heti puuttua kaikkiin asioihin. Jos joku komponentti aperuokinnassa muuttuu erilaiseksi, pitää koko homma suunnitella uusiksi. Siihen tarvitsemme neuvoja ja ohjeita Eurotradingilta.

Jani kertoo olevansa tyytyväinen Eurotradingin tuotteisiin ja pitää tarjontaa kattavana. Laatu on hyvää, ja säkit toimitetaan ehjinä tilalle.

– Kuljetus on ollut erittäin toimivaa, eikä rehun laadussa ole ollut häiriöitä. Tuotteesta tekee hyvän se, että kaikki lisäaineet pystytään laittamaan yhteen säkkiin ja sekoituksesta voidaan tehdä juuri sellainen kuin halutaan. Eurotradingilla on kokonaisvaltaista neuvontaa ja osaamista, Jani tiivistää.