Hurveilla tulokset puhuvat puolestaan

Julkaistu: | Kirjoittaja:

Hurvien tilalla on maidontuotannon lisäksi myös merkittävä määrä viljaa viljelyksessä ja heille edullisimmaksi vaihtoehdoksi tuli hyödyntää paremmin omaa viljaa lypsylehmien ruokinnassa. Täysrehuruokinnasta tilaseokseen siirtyminen toi selvää taloudellista säästöä kustannuspuoleen ja samalla keskituotos nousi, pitoisuudet säilyivät ennallaan ja lehmät ovat olleet terveempiä.

Kun Kirsi Kause Eurotradingilta kävi tilalla tekemässä laskelmia, näytti ruokinnasta saatava kustannushyöty niin lupaavalta, että pitkään täysrehuja syöttäneet Tarja ja Juhakin alkoivat tosissaan miettiä vaihtoa. ”Aluksi pelotti, että lehmät eivät söisi jauhemaista rehua, kun olivat tottuneet teolliseen nappulaan ja pelkäsin maitotuotoksen putoavan”, toteaa Tarja muistellessaan ruokintamuutosta edeltäneitä ajatuksiaan.

Tilaseoksen tultua ruokintaan osoittautuivat huolet turhiksi. ”Yllätti täysin koko homma, kuinka lehmät yhtäkkiä voivatkin vain alkaa syödä tällaista jauhoa, maitotuotoksen yhtään putoamatta”, kertoo Tarja havainnoistaan ruokintamuutoksen yhteydessä. Juha kommentoi silminnähden tyytyväisenä, että ” En vaihtaisi pois tästä systeemistä, pieni muutaman tunnin lisätyö kuukaudessa ja ruokintakustannuksesta saatiin selvää säästöä”.

”Järki käteen ajoissa”, on Juhan ytimekäs viesti myös muille tuottajille,
jotka tuskailevat maidontuotannon kannattavuuden kanssa.

Tilaseoksen suunnittelussa huomioitiin lehmien tuotostaso, niiden korkea keski-ikä, maidon pitoisuuksien säilyminen ennallaan ja karkearehujen laatu. Yksinkertaisilla elementeillä saatiin tilaseoksen energia ja valkuaistaso vastaamaan hyvälaatuista täysrehua ja karjan hivenaineiden ja vitamiinien saanti turvattiin Eurotradingin maahantuomalla Rindavit ATG- premixillä, joka korkeiden orgaanisten hivenaineiden ja vitamiinipitoisuuksien lisäksi sisältää Bovin S Komplexin, joka yhdessä elävän hiivakomponentin kanssa parantaa merkittävästi säilörehun valkuaisen hyväksikäyttöä ja tukee myös pötsin toimintaa.

Omat viljat riittävät koko karjan ruokintaan vuositasolla, mutta hieman vehnää ja kaikki härkäpapu tulivat yhteistyötiloilta. Tulevana kautena tila aikoo itse viljellä myös härkäpapua ja viljelysuunnitelmissa otetaan viljan ruokinnallinen puoli jatkossa huomioon mm lajikevalinnoissa.

Tulokset puhuvat puolestaan

Nyt kun on menty vuosi uudella ruokintamallilla, ovat tulokset jo hyvin selkeitä. Keskipoikimakerta on edelleen sama 3,32, rasvatuotos on noussut 442 kilosta 447 ja valkuainenkin 344 kilosta 345 kiloon. Keskituotos on vuoden aikana noussut 10290 kilosta 10417 kiloon. Väkirehuruokintamuutoksesta saatu kustannussäästö on luokkaa 16 000 euroa ja keskituotoksen nousu on samalla tuonut merkittävät lisäansiot.

”En vaihtaisi pois tästä systeemistä, pieni muutaman tunnin lisätyö kuukaudessa ja ruokintakustannuksesta saatiin selvää säästöä”, Juha kommentoi tyytyväisenä.

Väkirehua on myös käytetty nyt lehmää kohti aiempaa vähemmän ja säilörehun syönti on vastaavasti kasvanut. Bonsilagella säilötty oikeaan aikaan korjattu rehu, on säilynyt siiloissa erinomaisesti ja jäännösrehuakin on tullut aiempaa vähemmän rehunlaadun säilyessä hyvänä myös ruokintapöydällä. Siten lisääntynyt karkearehun syönti ei ole nostanut ruokintakustannuksia. Vielä parempaan ja tarkempaan ruokintaan päästään, kun tila alkaa ottaa säilörehunteon yhteydessä myös raaka-ainenäytteet, jolloin mylläriseos saadaan jo ennalta optimoitua kullekin rehuerälle sopivaksi.

Seuraava muutos ruokintaan tulee kesän jälkeen, kun Hurvien lehmät alkavat saada Bonsilage Prolla tehtyä propyleeniglykolipitoista säilörehua. Se vähentää merkittävästi piilevän ketoosin riskiä ja siten parantaa lehmien herumiskykyä, hedelmällisyyttä ja vastustuskykyä.